SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > La línia rosa parisina

La línia rosa parisina

dimarts 18 de juliol de 2006, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Geometria Història de les matemàtiques
La línia rosa parisina

París

Una de les preguntes de la nostra proposta a l’anterior fira de la ciència era:

Les coordenades geogràfiques de la capella (anomenada Rosslyn Chapel) coincideixen amb el meridià nord-sud que passa per Glastonbury. Aquesta primigènia Línia Rosa indica la situació tradicional de l’illa d’Avalon del rei Artús i es considera el pilar central de la geometria sagrada d’Anglaterra. (El codi Da Vinci, de Dan Brown, Ed. Empúries, pàg. 466)

Actualment, el meridià terrestre de referència horària internacional és el de Greenwich, que passa per l’observatori reial de Londres. Però fins al segle XIX, França i altres països d’Europa tenien el meridià de l’observatori de París com a referència horària. Aquest darrer, conegut ara com a meridià verd, fou el que es prengué com a referència per a la definició del metre patró l’any 1799. A les Balears tenim la sort que un dels dos meridians passen per l’illa de sa Dragonera. Sabries dir quin?

Evidentment, el que passa per la Dragonera és aquesta línia rosa, aquest meridià verd. L’any 1984 es va voler fer un homenatge a un dels seus impulsors, el científic François Aragó. Per això es van col·locar 135 medallons de bronze que indiquen el recorregut del meridià verd pel seu pas per la capital francesa. En ells està gravat el nom d’Aragó, i a més, les inscripcions N(ord) i S(ud). Un homenatge singular que de ben segur ell mateix hagués agraït. El que en el seu moment era un gran problema de càlcul, avui es redueix a la simple utilització d’un GPS. Si n’Aragó ho hagués vist!

Aquí abaix podeu veure un d’aquests medallons de ben de prop.

La línia rosa parisina

Si algun pic visitau la preciosa capital francesa, i voleu saber on estan situats, podeu saber la seva ubicació, aquí

Respondre a aquest article