SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Relacions amb altres institucions > Seminari de la FESPM: "Matemàtiques per a la vida quotidiana"

Seminari de la FESPM: "Matemàtiques per a la vida quotidiana"

dilluns 23 de novembre de 2015, per  Maria Àngels Rueda Portilla

Els passats 13, 14 i 15 de novembre se celebrà al CIEM (Centro Internacional de Encuentros Matemáticos), a Castro Urdiales, el seminari de la FESPM, aquesta vegada dedicat a les “Matemàtiques per a la vida quotidiana”.

El grups de treball proposats varen ser:

  • Recursos i materials adequats per treballar les matemàtiques per a la vida quotidiana.
  • De la vida quotidiana a la vida acadèmica.
  • Adults analògics front infants digitals.
  • Matemàtiques com a part de la cultura científica.

A més, el seminari es completà amb una sèrie de conferències dutes a terme per Miquel Albertí, Jaime Carvalho i Mariano Martín.

A la primera conferència, de Miquel Albertí, es donà èmfasi a la necessitat d’experimentar i comprendre les matemàtiques. Albertí proposa unes matemàtiques necessàries per a la vida quotidiana, aquelles per poder subsistir, i unes matemàtiques complementàries per a la vida quotidiana, aquelles per poder comprendre. Complementa la seva conferència amb dos exemples quotidians, acompanyats d’un apetita planificació, com són: el canvi de divises i el fet d’embolicar una capsa.

Podeu consultar la presentació al següent enllaç.

A la segona conferència, Jaime Carvalho ens proposà un exemple on trobar matemàtiques per a la vida quotidiana: el diari. També comparà la visió que es té de l’educació matemàtica a Singapur, Portugal i Canadà. Carvalho conclou la seva xerrada remarcant la no existència d’una línia clara a l’UE envers l’educació matemàtica.

Podeu consultar la presentació al següent enllaç

A la tercera conferència, de Mariano Martín, se’ns presentà una web amb materials didàctics extrets de diaris, on es pretén treballar matemàtiques a partir de la classificació de notícies en set grans blocs: els contenidors. A més, cada notícia va acompanyada d’una fitxa per al professorat i una proposta didàctica per a l’alumnat.

Teniu més informació a la web de la OEI.

Pel que fa als grups de treball, cada un d’ells elaborà unes conclusions, posades en comú el darrer dia, sobre la temàtica proposada partint d’una sèrie de preguntes.

  1. El primer grup de treball, recursos i materials adequats per treballar les matemàtiques per a la vida quotidiana, donà una visió tant de les matemàtiques per a la vida quotidiana, com de la vida quotidiana per a les matemàtiques. Es presentà la varietat de recursos que poden ser útils a les classes de matemàtiques així com la seva adequació als diferents nivells, fent incís en la necessitat d’integrar els recursos tecnològics. Finalment, remarcaren la necessitat d’un “banc de recursos”.
  2. El segon grup de treball, de la vida quotidiana a la vida acadèmica, incidí en la necessitat d’incloure la realitat a les aules per dotar de significativitat i context les matemàtiques, passant per totes les etapes educatives, des de l’educació infantil fins a l’educació universitària. Com a punts claus proposen la flexibilitat dels objectius així com una bona formació inicial del professorat en aquest camp. També, remarquen la necessitat d’un banc de recursos.
  3. El tercer grup de treball, adults analògics front infants digitals, explicà la necessitat d’incorporar les tecnologies en el procés d’aprenentatge. Remarcà la visió tan diferent que es té envers aquesta des del punt de vista del professorat o des del punt de vista de l’alumnat. Finament, remarcaren la necessitat d’incloure aquestes tecnologies en l’avaluació.
  4. El quart i darrer grup, matemàtiques com a part de la cultura científica, remarcà la necessitat de crear vocacions científiques en el nostre alumnat, així com també estimular les ments creatives dins el camp científic.

El seminari es tancà amb el compromís d’intentar crear un banc de recursos. Com a primer tast d’això, s’ha creat un grup de facebook per compartir experiències matemàtiques de la vida quotidiana.

Respondre a aquest article