SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Arrel de la web > Qui som?

Qui som?

Darrer afegit : 11 de desembre.

La Societat Balear de Matemàtiques és una associació creada a l’any 2005, amb els objectius bàsics següents:

 1. Contribuir a la promoció i divulgació del coneixement de les matemàtiques en tots els estaments de la societat de les Illes Balears.
 2. Contribuir a millorar tots els aspectes que incideixen en l’ensenyament de les matemàtiques, tant en l’àmbit educatiu com en qualsevol altre àmbit fora de l’entorn escolar o acadèmic.

En aquesta secció trobareu tot allò necessari per saber més de nosaltres, així com detalls de l’associació.

Articles d’aquesta secció

 • El calendari SBM-XEIX 2018 ja és a impremta

  Dins Qui som?
  11 de desembre, per SBM-XEIX

  Com cada any, la Societat edita per a tots els socis i sòcies un calendari matemàtic. Enguany, el tema al·legòric escollit són les matemàtiques del s. XVIII. En ell trobareu pensadores i pensadors de la talla de Gauss, Euler, Fourier, Laplace, Germain, Bernoulli, Agnesi, Bayes o Sadasuke.
  Esperam que sigui del vostre agrad. Dissabte 23 de desembre, aprofitant l’avinentesa de l’activitat al Baluard de Sant Pere, els socis i sòcies que hi assisteixin podran recollir el seu exemplar. Si no és així, a (...)

 • Josep Lluís Pol serà el pregoner de la festa de l’Estendard 2017

  Dins Qui som?
  10 d’octubre, per SBM-XEIX

  El nostre company Josep Lluís Pol, membre de la Junta Directiva i president de la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX des de l’any 2007 al 2014 ha estat nomenat per l’Ajuntament de Palma com a pregoner de la festa de l’Estendard 2017.
  La decisió de l’ajuntament ha estat per l’esforç de Josep Lluís per a
  "reivindicar una sola cultura en què les ciències tinguin un paper destacat i, en concret, les matemàtiques". A més, ha treballat a donar a conèixer els efectes de la llum a la Seu, les (...)

 • Setembre al calendari SBM-XEIX

  Dins Qui som?
  11 de setembre de 2016, per SBM-XEIX

  El sistema binari
  Els sistemes de numeració es divideixen bàsicament en dos grans grups: els additius (com el romà) i els posicionals. Els sistemes de numeració posicionals són aquells en què el valor de cada posició no és més que una potència de la base. Per exemple, en el sistema decimal, el nombre 289 es pot escriure com a 2x100 + 8x10 + 9x1, on cada posició correspon a les potències de 10 i els dígits poden ser 0, 1, ... 9. En el cas del sistema binari la base és dos i els únics dígits possibles (...)

 • Agost al calendari SBM-XEIX

  Dins Qui som?
  25 d’agost de 2016, per SBM-XEIX

  La tauleta YCB-7289 (col·lecció babilònica de Yale), de prop de 4000 anys d’antiguitat, representa un quadrat de costat trenta. Al bell mig hi trobam dos nombres: una magnífica aproximació de l’arrel quadrada de dos 2^1/2, i el seu producte per trenta, és a dir, el valor teòric de la diagonal. Així mateix el sistema modern de mesures de paper DIN, imposa una relació entre el llarg i l’ampla del full igual a l’arrel quadrada de dos, cosa que permet obtenir fulls semblants en dividir-los per la meitat. La (...)

 • Juliol al calendari SBM-XEIX

  Dins Qui som?
  7 de juliol de 2016, per SBM-XEIX

  Els subconjunts d’un conjunt
  Considerem un conjunt A amb un nombre finit d’elements. Si ens dedicam a fer parts d’aquest conjunt, és a dir, subconjunts, i consideram tots els possibles subconjunts d’A, inclosos el conjunt sense elements (conjunt buit) i el mateix conjunt A, llavors obtenim un nou conjunt que anomenam conjunt de les parts d’A o conjunt potència d’A, i s’indica amb P(A). Si el nombre d’elements d’A és n, llavors el nombre d’elements de P(A) és 2^n. Això vol dir que si un conjunt té 4 (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20