SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Arrel de la web > Notícies > Efectes de llum a Sant Salvador de Felanitx

Efectes de llum a Sant Salvador de Felanitx

divendres 31 d’octubre de 2014, per  Daniel Ruiz, Josep L. Pol i Llompart

JPEG - 2.1 MB

Ahir (30 d’octubre) i avui (31 d’octubre) s’ha produït al puig de Sant Salvador de Felanitx una efermèride astronòmica digna de ser ressenyada.

JPEG - 510.9 kB

De la mà de Sebastià Roig (Felanitx, 1946) hem pogut assistir al moment en què la llum del sol de matinada, entra per la rosassa de Llevant i la seva projecció queda centrada en la Marededéu del retaule d’aquesta esglèsia.

El dia ha acompanyat i l’efecte ha estat molt intens, com es pot comprovar a les fotografies. Sebastià Roig és un gran aficionat als rellotges i calendaris solars i, per tant, a tot allò que afecta els moviments relatius de la Terra i el Sol.

De fet, ell duia un parell d’anys esperant aquest efecte, però les condicions climatològiques li havien impedit veure’l, tot i que sabia que s’havia de produïr. El passat febrer, ho aconseguí per primera vegada i aquest octubre ha tengut l’amabilitat de compartir-lo amb la gent.

L’efecte es produeix entorn a les 8:16 hora oficial, quan la projecció del sol va baixant amb un angle aproximat de 45º i recorr el retaule a una velocitat de 14 cm per minut.

JPEG - 365 kB

Podeu llegir més detalls de la investigació de Sebastià Roig al pdf adjunt.

Documents adjunts

Respondre a aquest article