SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Horus versus Vuitton

Horus versus Vuitton

dissabte 26 de juliol de 2014, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Història de les matemàtiques Nombres racionals

Ginza Itchome, Tòquio

Al carrer de Ginza Itchome de Tòquio, a la zona comercial diguem-ne bona, hi trobam aquests dos edificis separats uns tres-cents metres i un a cada banda de carrer. L’ull d’Horus és ben conegut a les matemàtiques egípcies, ja que cada una de les seves parts representen les potències naturals successives d’un mig. 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32 i 1/64. El mateix Alan Parsons marcava aquestes relacions al seu famosíssim disc eye in the sky.

A l’altre costat, els dissenyadors de la finca que allotja la marca Louis Vuitton, s’han inspirat precisament en aquesta seqüència (si ho han fet conscientment o no és farina d’un altre sostre). Qui guanya a qui? Doncs només hem de comptar quantes vegades els arquitectes han decidit dividir per dos el costat del quadrat més gran.

Si ho feis veureu que el falcó vola més alt... Què hagués passat amb l’edifici de moda si s’hagués hagut de tenir una altra divisió? Quans quadrats grans bastarien per recobrir la façana principal de l’edifici i, en canvi, quants de petits se’n necessitarien?

Respondre a aquest article