Inici > Cultivar la mirada matemà tica > Unificar els arcs a la Seu
La Seu de Mallorca
Hi ha moltes pà gines a la xarxa –algunes de molt bones- que ens expliquen quins són els principals tipus d’arc que s’han emprat al llarg del temps segons les èpoques i les cultures. A la Seu de Palma hi trobem bà sicament quatre tipus d’arc: l’arc de punta d’ametlla, que és el gòtic per excel·lència, l’arc rodó o de mig punt (tÃpic del romà nic), l’arc escarser (que és en realitat un arc de circumferència menor que mitja volta i que descansa directament sobre les rebranques) i l’arc d’ansa paner, dit també carpanell o de tres centres. Si mirem com es construeix aquest darrer (que podem trobar al claustre barroc), veurem que en realitat tots els altres arcs es poden fer derivar d’ell. És allò de la unitat en la diversitat.
Un arc carpanell es traça tal i com diu el croquis, a partir d’un punt sobre l’eix de simetria del portal o finestra que es vol construir. Després es defineixen, simètrics, els dos centres de les seccions laterals i, d’aquesta manera, ja tenim definits els tres centres i els dos radis. Un de petit per als traçats laterals i un de més gran per al central.
Què passaria si els dos centres dels bocins laterals els desplaçà ssim cap als costats fins a la base dels capitells? Doncs que només ens quedaria la part central de l’arc i estarÃem de fet, davant d’un arc escarser. Si per contra tirà vem els dos centres cap al centre de la figura i els fèiem coincidir, en no haver-hi tros central i els troços laterals ser iguals, estarÃem davant d’un arc de mig punt.
Finalment, si aquests dos centres que ara coincidien continuen la seva progressió cap als altres costats després de creuar-se, obtindrem l’arc apuntat o, dit a Mallorca, de punta d’ametlla. Una senzilla aplicació amb el GeoGebra pot fer això ben palès.
Com podeu observar, només al portal major o de l’Almudaina, hi trobem quatre tipus d’arc. L’anomenat arc pla, que realment no seria arc sinó que seria el portal amb llinda. L’arc escarser, que és el que delimita el timpà per la seva part superior. L’arc de mig punt que seria el que duu la inscripció "INTROIBO IN DOMUN TUAM..." i l’arc ogival, molt poc marcat, que seria el superior de la fotografia. Per trobar l’arc carpanell, ens haurÃem d’acostar al claustre de la Seu que correspon al perÃode barroc.