SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Són tots els sets iguals?

Són tots els sets iguals?

dimarts 21 de novembre de 2006, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Aritmètica
Són tots els sets iguals?

Autopista Ma-13, Inca

Quan anem per carretera, estem avesats a relacionar el nombre que hi ha vora el nom d’una localitat amb la distància que ens separa d’ella. Per això, un rètol com el que tenim a la imatge, d’entrada ens sorprèn. Vol dir això que aquestes dues localitats mallorquines (Binissalem i Consell), terres vinateres per excel•lència, es troben una sobre l’altra? La pregunta seria fàcil fins i tot per a la gent jove: és clar que no, senzillament podria ser que la via per la qual circul·lem, es trenqués en algun moment i, tot i estar en llocs diferents, la distància que ens separés dels dos pobles fos la mateixa. Un podria així quedar tranquil si no fos perquè el poble de Consell es troba just aferrat a la primera sortida d’aquesta autopista mentre que Binissalem, sortint per la mateixa sortida, està un poc més lluny.

La següent hipòtesi per intentar desmuntar aquesta aparent paradoxa numèrica podria ser la de la precisió en la mesura. Com que la distància exhibida pel rètol són quilòmetres enters, els dos pobles podrien estar separats per una distància inferior a un quilòmetre i tenir el mateix nombre d’unitats. En efecte, Consell, que hem dit que es troba just a la rotonda de sortida de l’autopista podria estar a 6,5 km de distància i, fins a gairebé un quilòmetre després podríem trobar Binissalem. Llavors, l’indicador de la distància en quilòmetres de les dues poblacions hauria de marcar igualment set. Però, ai! la realitat ens diu que de Consell a Binissalem hi ha prop de dos quilòmetres.

Vàrem haver de tornar a passar pel rètol blau, per comprovar amb el comptaquilòmetres del cotxe que el set només indica la distància a la sortida que ens pot portar a algun dels pobles citats. Ambigu i embulladís, com a mínim.

Respondre a aquest article