SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Pedretes de Santa Llúcia

Pedretes de Santa Llúcia

diumenge 24 de desembre de 2006, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Espiral

Cala mallorquina

Una de les característiques que se solen associar als matemàtics i a les matemàtiques (i també als professors i professores de matemàtiques) és que veuen les matemàtiques per tot.

Potser no és que vegin matemàtiques per tot, és que realment les matemàtiques hi són, i ells i elles el que tenen és una sensibilitat especial per trobar-les, i transmetre-les.

Un exemple preciós són les pedres de Santa Llúcia, que es troben a determinades cales mallorquines. Quan un passeja per la platja, hi pot trobar l’habitual: pedretes, copinyes, arena,... Però ai! no tot és tan habitual. Hi ha unes pedretes que si un s’hi fixa bé, no són massa normals. Per una de les cares tenen una part més de pedra amb un color taronja, i per l’altra, una cara ben plana amb una espiral!

L’origen d’aquestes "pedretes" és animal. Són la tapa (o opercle) d’un caragola marina, amb nom de Astraea rugosa (podeu veure fotos impressionants per la web), i d’aquí prové aquesta espiral de darrere, en forma plana. També en algun lloc es diu que s’assemblen a ensaïmades...

Ben igual que el logotip de la nostra Societat, la natura va triar fer aquestes pedretes amb aquesta forma. Segur que si cercam cercam, trobarem més matemàtiques amagades.

Molts d’anys a tots i totes, i moltes matemàtiques pel 2007!

Respondre a aquest article