SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Convencionalisme geomètric

Convencionalisme geomètric

diumenge 31 de maig de 2009, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Geometria Història de les matemàtiques Filosofia de la ciència

Aeroport de Maó, Menorca

Una de les principals preocupacions en la història de les matemàtiques ha estat la caracterització de l’espai. Descartes féu, sens dubte, una de les contribucions més importants en aquest aspecte. Molts pocs anys després, el mateix Newton en les primeres pàgines dels seus Principia parla de la dicotomia entre espai relatiu i espai absolut, i de la possible existència d’aquest darrer.

Però els temps van girant el punt de mira, i de la preocupació ontològica dels éssers en si mateixos, es passa a la discussió epistemològica, és a dir, a l’estudi del coneixement i de la seva realitat com a procés mental.

Diu Poincaré que en realitat, l’espai és amorf, una forma flàccida, sense rigidesa, adaptable a tot i mancat de propietats per si mateix. (L’Espai i el temps, 1912)

Espai euclidià o univers corb? Segons el matemàtic francès els axiomes de la geometria no són altre cosa que pura convenció, una crossa del nostre enteniment per caracteritzar ja no l’univers, sinó els seus canvis, que és l’únic que ens donen els sentits. No té sentit parlar de quina és la geometria vertadera de l’univers perquè aquest no en té cap.

Respondre a aquest article