SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Carrers matemàtics

Carrers matemàtics

dimecres 5 de setembre de 2007, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes:

Terme municipal de Palma

Fou a partir d’una broma amb el carrer del pi (Pinus pinea o 3,141592...?) que vaig pensar de provar de localitzar alguns carrers de Ciutat els noms dels quals poguessin tenir alguna relació amb les matemàtiques. El resultat, ben magre, el teniu amb imatges a la capçalera d’aquest article. El carrer del Quadrat (gràcies Dani per la foto), l’únic que veritablement faria ús de la geometria en el seu nom, fa part de sa Casa Blanca, terme municipal de Palma. El carrer de la xeixa, al poble igualment palmesà de Son Ferriol i que anomena aquest blat especialment bo que es cultivava fa un temps, pareix tenir voluntat de ser el femení de la nostra Societat. Finalment, el carrer del vi, potser mirat, sempre i quan ens posem les ulleres de veure matemàtiques, com el carrer del sis romà.

Picats per la curiositat, també podem mirar com anem de referents personals en la ciència de les matemàtiques i el panorama no millora gaire, per no dir gens. No hi ha, almanco a la cerca que hem fet amb el carrerer web, cap matemàtic il·lustre per les illetes de Ciutat. No hi són ni Arquimedes, ni Gauss, ni Newton, ni Euler, ni Pitàgores, ni Laplace... encara que tampoc hi apareixen científics de la talla de Copèrnic, o Darwin, Lavoisier, Einstein, Dalton, Mendel, Pasteur... Algú podria argumentar que en el tema de carrers es cerca normalment el referent local, i això és cert en general, però la pregunta que sorgeix llavors és immediata. Per què, idò, sí que hi són Cervantes, o Dante, o Dalí, Picasso, Beethoven, Mozart, Plató, Aristòtil...?

Els únics noms nostrats que hem pogut trobar relacionats d’alguna manera amb les matemàtiques són els de Llull, Mut i Cresques, mentre que a nivell científic en general també hi compareixen Ramon i Cajal, Isaac Peral, Alenxander Fleming o Marie Curie.

Per als més curiosos, podeu veure la ubicació d’aquests carrers aquí:


Veure mapa en gran

Respondre a aquest article