SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Arrel de la web > Cultivar la mirada matemàtica > Analfabetisme numèric

Analfabetisme numèric

dijous 29 de juny de 2006, per  Daniel Ruiz

Etiquetes: Símbols Errors
{{Avinguda de l'Argentina, Palma}} Com [va dir->15] n'Albert Violant, el president de la SBM-XEIX, "en aquests moments, la societat pateix d'un analfabetisme numèric bastant evident" i quan es diu que l'analfabetisme és numèric, no vol dir que no se sap quins són els nombres (com [va comentar->25] en Joan Miquel Oliver, en una de les seves fantàstiques ironies). L'analfabetisme numèric es viu dia a dia, arribant a il·lògics com aquest que es veu a la fotografia. El símbol correcte per {aproximadament} o {més o menys} és:

 \approx

o bé, de manera informal,

 \sim

Un error molt freqüent és pensar que el símbol de la fotografia

 \pm

vol dir "aproximadament igual", quan realment vol dir "positiu o negatiu". Aquest símbol serveix per donar dos nombres: un de positiu i un de negatiu. Si seguíssim doncs aquest cartell, diríem que en aquesta tenda venen productes de +0.60€ ó bé de -0.60€, és a dir, hi hauria productes que {ens donarien} doblers per endur-nos-els! Molt possiblement pensem que un cartell posant:

 \approx 0.60

no l'entendria ningú, és a dir, la gran majoria de la població no coneix un símbol tan important a la vida real com és el d'aproximar.

Respondre a aquest article