Inici > Agenda de l’SBM-XEIX > Dia de la Pau

Dia de la Pau
dissabte 30 de gener de 2010, per
Jardà Botà nic de Sóller, Mallorca
Ens assabentam per la Viquipèdia que el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), conegut també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau, fou fundat l’any 1964 pel poeta i educador mallorquà Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment. Es practica a escoles de tot el món, els dies 30 de gener i propers (aniversari de la mort de Mahatma Gandhi).
I és ben clar que una de les condicions necessà ries per a la pau (encara que no suficient) és un món més just. En aquest sentit em ve al cap el teorema del sandvitx:
Sobre un mateix pla, dues distribucions diferents presenten sempre una lÃnia recta que separa ambdues per la meitat. Tres distribucions amb volum a l’espai, tindran sempre un pla que separa les tres per la meitat. Aquest teorema, enunciat com a conjectura per Steinhaus el 1938, fou demostrat per Banach poc després com a corol·lari del Teorema de Borsuk-Ulam i provat per a n>3 per Stone i Tuky el 1942.
Per tant, si una distribució sobre un pla són els recursos de la Terra i l’altre les persones que hi viuen, és provat que la riquesa del món es podria repartir de manera justa entre dos grans països. Però, evidentment, cada un d’aquests dos països (ingovernable per grandà ria) es podria subdividir alhora en virtut del teorema d’Stone-Tuky en dos més petits. I aixà successivament. La importà ncia d’aquesta aplicació rau en el fet que ningú no s’hauria de moure de ca seva per tenir la riquesa que, com a habitant del món, li correspon.
Com sempre, el capet va per una banda i les butxaques per l’altra.
A la mateixa secció
- Scratch Day 2022
- Conferència: "Competències, experiències i emocions"
- Aniversaris matemà tics
- La orientació de les esglésies de Mallorca
- Presentació de les activitats matemà tiques per al curs 2019-2020
- Conferència: "Itineraris didà ctics per a l’ensenyament de les Matemà tiques: el cas de l’à lgebra de 6 a 12 anys"
- Activitats matemà tiques curs 2018-2019
- Presentació d’activitats matemà tiques curs 2018-2019
- Conferència: "La competència matemà tica: argumentar, representar, connectar…"
- Eratosthenes Experiment 22.09.2017