SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Relacions amb altres institucions > Localitzat Euler a Tarragona

Localitzat Euler a Tarragona

dimecres 21 de novembre de 2007, per  SBM-XEIX

Des de Tarragona ens envien aquestes imatges i impressions sobre l’exposició d’Euler que la nostra Societat va generar a la fira de la Ciència d’enguany. Una exposició que seguirà captivant gent entorn del geni del matemàtic suís. Una bona manera de tancar l’any que celebra el tricentenari del seu naixement.

La gent que ha fet possible aquesta col·laboració, els seus organitzadors, són Luisa Girondo, professora de la Universitat Rovira i Virgili i membre de la junta de l’APMCM, Carme Olivé, Cap de secció de Matemàtiques del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV i José Rey, president de l’Associació de Professors de Matemàtiques de les Comarques Meridionals.

Del 14 al 16 de novembre de 2007 la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat la Fira de Mostres d’R+D dins del marc de la Setmana de la Ciència que se celebra a Catalunya.

Aquesta fira compta amb estands dedicats a diferents àmbits de la ciència i per primera vegada hi ha hagut un estand dedicat a les matemàtiques.

Tot i que majoritàriament són alumnes de secundària i batxillerat qui visita la Fira de Mostres R+D, també han pogut participar petits, que gaudien especialment passant per damunt dels ponts i aprenien les propietats dels políedres, i grans, que tot i ser més tímids, mostraven especial interès en tots els reptes que els hi plantejaves. També han passat per l’estand famílies senceres, que trobaven un racó on tots podien compartir coneixements i experiències.

Ha estat una activitat que valorem molt positivament -en paraules de l’organització- i que no hauria estat possible sense la col•laboració, experiència i material tan encertat que hem pogut compartir gràcies a la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX. Nosaltres hem pogut donar el nostre punt complementari amb un racó dedicat al “Joc del dotze” (Euler i probabilitat) i amb un applet dedicat als Ponts de Königsberg, que virtualitza els possibles passejos i lliga la solució amb la teoria de grafs. Podeu visualitzar aquest applet a la web personal de la professora Luisa Girondo.

Serien moltes les anècdotes que us explicaríem, però entre totes elles ens quedem amb la participació de la senyora Jovita Gordo, que ens explicava que de petita la seva àvia ja li plantejava col•locar 16 cartes segons un quadrat grecollatí de 4x4. Elles resolien el problema seguint les indicacions de la dita que ara transcrivim:

Rey rico y poderoso,
una serpiente a sus pies,
un caballero con copa
y con basto una mujer.

A esta mujer con su copa
le ha dicho este caballero
que está guardando este doblón
que este rey le ha mandado.

Bajo el pino hay una fuente
este rey quiere beber
esta mujer se lo niega
y este caballero

le dice a este
que una mujer con dinero
le quiere dar a este rey
una copa de veneno.

Ara ja no és tan complicat trobar una solució. Quina és?

El passeig d’Euler no s’atura, properament viatjarà a les comarques de Lleida sense abans fer parada en centres de secundària de les nostres comarques.

Respondre a aquest article