SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > L’Art: de Ramon Llull a Leibniz. Conferència de Llorenç Valverde

L’Art: de Ramon Llull a Leibniz. Conferència de Llorenç Valverde

dimarts 13 de setembre de 2016, per  SBM-XEIX

El proper divendres dia 23 de setembre a les 19 hores, tendrà lloc al club Diario de Mallorca la tercera conferència del cicle "Ramon Llull i el saber matemàtic".

La conferència porta per títol L’Art: de Ramon Llull a Leibniz
i anirà a càrrec de Llorenç Valverde.

Cum Deus calculat ... fit mundus G.W. Leibniz dixit

L’Ars Magna, concebut com «el millor llibre del món contra els errors dels infidels», és un sistema per a estructurar el pensament i, com a tal, és un precedent notable de la lògica simbòlica. Esperonejat per les limitacions de les disputes escolàstiques, Ramon Llull cercava un mètode infal·lible de recerca de la veritat. Els desenvolupaments actuals de la informàtica, i molt en particular de la Intel·ligència Artificial, han obert noves perspectives per a l’Ars, en tant que l’obra de Llull -com molt be observà el filòsof i matemàtic Leibniz- conté el germen d’un tipus de pensament automàtic, un dels primers, si és que no va ser el primer. Un fet que ha despertat l’interès per l’obra del Beat per part d’alguns experts d’aquestes branques del coneixement, que han arribat a assegurar que Ramon Llull va ser un dels seus, és a dir, un informàtic abans de la informàtica.

Una de les aportacions més notables de l’Ars Magna consisteix en la codificació -mitjançant símbols- que el Beat fa dels principis generals de partida, la qual cosa li permet introduir les figures -màquines elementals, de fet- amb les quals defineix la sintaxi del llenguatge que formen els símbols i, a més, li permeten mecanitzar l’exploració de les noves veritats a trobar i a demostrar. En aquest sentit és molt notable la quarta figura, dissenyada per a mecanitzar el sil·logisme mitjançant el descobriment automàtic del terme mitjà. Sens dubte l’interès mostrat en el seu moment per Leibniz, va fer possible que aquests aspectes de l’Ars hagin estat estudiats i difosos, més enllà dels aspectes purament teològics esgrimits per a la seva concepció, ampliant d’aquesta manera la dimensió científica de l’obra i figura de Ramon Llull.

Vos hi esperam!

Aquest cicle de conferències està impulsat per la Societat Balear de Matemàtiques en col·laboració amb la UIB, el Castell de Bellver i el Club Diario de Mallorca. Si voleu consultar la resta de conferències del cicle, podeu anar a:
http://www.xeix.org/activitats-sbm-xeix/article/ramon-llull-i-el-saber-matematic

Respondre a aquest article