SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats a la Seu de Mallorca

Activitats a la Seu de Mallorca

Darrer afegit : 15 de desembre de 2019.

Aquí trobareu les diferents activitats que la Societat Balear de Matemàtiques ha dut a terme sobre la Seu de Mallorca.

Articles d’aquesta secció

 • Activitat 22-12: Les rosasses de la Seu i la conjunció del Solstici

  27 de novembre de 2012, per SBM-XEIX

  Com cada any, a l’entorn del Solstici d’hivern, la Seu de Mallorca ens regala un espectacle lumínic meravellós. Des del Baluard de Sant Pere, amb el permís dels niguls, es poden observar els rajos del Sol travessant les dues rosasses majors de la Seu.
  Aquest efecte, descobert, estudiat i difós per la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX congrega cada any més i més seguidors i, amb la intenció de divulgar el coneixement matemàtic, enguany hem preparat un matí amb una conferència sobre màgia (...)

 • El solstici d’estiu a la Seu

  21 de juny de 2012, per Daniel Ruiz, Josep L. Pol i Llompart

  Ahir, dia 20 de juny de 2012, molt a prop de la mitja nit, tingué lloc el punt del Solstici d’Estiu d’enguany. Com que la trajectòria solar en el seu anar i tornar dels solsticis és pràcticament simètrica, pensàrem que podria ser que es produís una mena d’efecte com el de Nadal, però a la inversa. És a dir, que fos la projecció de la rosassa del portal major la que es projectàs sobre l’Oculus Maior de sobre l’altar.
  Tal com podem veure a l’applet de la trajectòria del Sol durant el dia d’ahir, la direcció (...)

 • Després del Solstici d’Hivern

  7 de gener de 2012, per Daniel Ruiz, Josep L. Pol i Llompart

  A continuació us volem enllaçar les diverses notícies, imatges i entrevistes que s’han fet ressò de la passada activitat sobre el Solstici d’hivern i de l’efecte que es produeix al voltant d’aquests dies.
  Aquí teniu els articles que sortiren publicats el dia 19/12/2011: "Geometria sagrada", article d’opinió de Pere Estelrich al Diario de Mallorca (també a l’adjunt). "Espectacle de llum", de F. Martí, al dBalears, que podeu trobar als arxius adjunts. "Maravilla solar", de Gabriel Alomar, al diari Ultima (...)

 • Un diumenge lluminós

  18 de desembre de 2011, per SBM-XEIX

  Aquesta setmana, a mesura que passaven els dies, totes les mirades es concentraven en la previsió meteorològica per al diumenge. Ja la setmana passada, concretament dia 6 de desembre, vàrem poder comprovar que el Sol anava fent el seu camí i que el quart creixent era ben palès.
  Després d’una nit prou estel·lada, però en la que no hi han faltat unes bones llampegades per devers el nord-est de l’illa, el dia ha començat a clarejar ben net per l’entrellum de Llevant (no així en altres direccions).
  Prop (...)

 • Bona acollida de l’activitat a la Seu

  12 de novembre de 2011, per SBM-XEIX

  Aquest dissabte 12 de novembre de 2011, el sol ens ha regalat una vegada més el magnífic espectacle del "8" de llum a la Seu de Mallorca.
  A les 8:30 hores, la projecció de la rosassa de Llevant, l’Oculus maior s’ha alineat amb la rosassa del portal major.
  Després, una munió de gent s’ha concentrat en el portal de l’Almoïna per seguir la proposta d’activitat de l’SBM-XEIX. El primer de tot ha estat explicar l’efecte de llum. Després ens hem fixat en les decoracions que Gaudí i Jujol realitzaren en les (...)

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35