SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Francesc Aragó a l’IEC

Francesc Aragó a l’IEC

diumenge 23 de novembre de 2008, per  SBM-XEIX

Ahir (22-11-2008) tingueren lloc a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans els actes de commemoració del 200 aniversari de la conclusió de la mesura del meridià de París a càrrec de François Arago. L’acte fou promogut per Josep Lluís Solé, professor de la Universitat de Barcelona, en nom de la Societat Catalana de Matemàtiques, de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica, i de la nostra pròpia Societat.

La primera part del matí corregué a càrrec de Carles Puig (UPC, a la dreta de la foto) i Pierre Bayart que feren una recordança dels principals aspectes històrics. Carles Puig feu especial incidència en la figura de fra Agustí Canelles com a astrònom qui col·laborà en la gesta. Per la seva banda, l’escriptor i traductor Pierre Bayart, francès de naixement i formenterer d’adopció, autor d’un llibre sobre el tema, parlà de les mesures a les illes Balears.

La segona part fou pensada per saber quin és l’estat de la geodèsia actualment i quins són els reptes que es plantegen. Per a tal finalitat, la jornada comptava amb el Dr. Ismael Colomina, director de l’Institut de Geomàtica qui ens parlà del grau de precisió que s’ha aconseguit en les mesures actuals i de projectes com el GPS o el GALIEU. Per ell sabem que la terra, en el nostre país, té un batec diari d’uns 30 cm.

El Dr. Antoni Rius, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya parlà també de la precisió dels rellotges i de les noves tècniques i projectes sobre la descripció de la superfície terrestre.

Properament, l’SBM-XEIX disposarà del DVD ja que totes les ponències foren enregistrades.

Respondre a aquest article