SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > Homenatge a Aragó > Homenatges a Francesc Aragó

Homenatges a Francesc Aragó

divendres 13 de juny de 2008, per  SBM-XEIX

Els passats 6 i 7 de juny, tingueren lloc a Mallorca els actes d’homenatge a Francesc Aragó en el 200 aniversari de la seva estada a l’illa.

Castell de Bellver. En un temps de guerra amb França, qualsevol persona d’aquell país no estava segur en ningun lloc. És per això que les autoritats de l’illa reclogueren Aragó a les habitacions del Castell de Bellver que feia ben poc havia abandonat Gaspar Melchor de Jovellanos.

El primer dels actes d’homenatge (6 de juny de 2008) , per tant, tingué lloc a la capella del castell i consistí en una conferència del Dr. Vicenç Maria Rosselló Verger, professor emèrit de geografia de la Universitat de València i estudiós de tot allò que tengui a veure amb els plànols i cartografia de les Illes. Rosselló ens explicàuna mica les expedicions que tingueren lloc entorn de la creació del metre patró, i de les seves repercussions a l’illa. La taula fou presidida per la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Palma Sra. Nanda Ramon. Així mateix, comptàrem amb la Sra. Laurence Bobis, Conservadora General de la Biblioteca i Patrimoni de l’Observatori Astronòmic de París que ens honoràamb la seva presència.

Tal vegada el moment més emotiu fou aquell en que es descobrí una placa en pedra de Binissalem, d’un metre de longitud, amb el nom de l’astrònom francès. Aquesta pedra es troba alineada amb el meridiàque passa pel Castell i que, a més, constitueix el seu eix de simetria.

Posteriorment els assistents, poguérem disfrutar d’un refrigeri a càrrec de l’Ajuntament de Palma al pati d’armes del Castell.

Sa Dragonera. El meridiàde París, l’extrem sud del qual amidàFrancesc Aragó en la seva aventura geodèsica, passa per sa Dragonera. En concret, travessa el camí que condueix al far de Tramuntana ben a prop d’aquest.

En aquesta ocasió (7 de juny de 2008) gràcies a la col·laboració del departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament d’Andratx partírem de matí des de Sant Elm cap al portitxol de cala Lledó. Presidiren l’acte el director insular de Medi Ambient Sr. Francesc Cladera i el batle d’Andratx, Sr. Francesc Femenies.

En aquesta ocasió el conferenciant fou Pierre Bayart, francès afincat a Formentera que ha estudiat a fons la gesta del meridiàde París i en concret la seva relació amb les Pitiüses.

Després d’aquesta ponència, la seixantena d’assistents a l’acte partírem cap al far de Tramuntana per descobrir la línia del meridiàde París feta en pedra viva així com una placa que ho marca.

Finalment, la gent pogué disfrutar d’un petit refrigeri a l’ombra de l’enramada del centre d’interpretació del parc natural.

El nostre agraïment a les persones que han participat i fet possible aquests actes i que signifiquen deixar una petjada més de ciència i matemàtica al paisatge de les Illes. En concret, Salvador i Teresa Sánchez de l’Observatori Astronòmic de Mallorca, Vicenç M. Rosselló i Miquel Marín del Grup d’Història de la Ciència de la UIB, Gaspar Juan de l’IES Josep Sureda i Blanes, Josep Lluís Pol de l’SBM-XEIX, Magdalena Rosselló directora del Castell de Bellver, Martí Mayol director del Parc Natural de sa Dragonera, Elena Ortega i Pierre Bayart autors de sengles llibres sobre Arago i segurament les persones que més en saben sobre el tema, Mme. Laurence Bobis conservadora general de la Biblioteca i Patrimoni de l’Observatori Astronòmic de París i Paco Mulet i Alícia Vicens de La Perifèrica que preparen actualment un documental sobre el savi francès. I és clar, les administracions que ens han ofert el seu suport sense cap trava: l’Ajuntament de Palma, el Consell de Mallorca, l’Ajuntament d’Andratx i la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació.

Respondre a aquest article