SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Activitats SBM-XEIX > Activitats finalitzades > Càncer i fractals

Càncer i fractals

divendres 23 de febrer de 2007, per  Josep L. Pol i Llompart

Despús-ahir dimecres (21 de febrer de 2007) tingué lloc al Club Diario de Mallorca la conferència impartida pel Dr. Antonio Brú titulada:

"Dinámica tumoral y respuesta inmunológica"

El professor Brú, físic i actualment professor del departament de matemàtica aplicada de la Universidad Complutense de Madrid, havia estat convidat per la UIB perquè exposés els fruits de catorze anys d’investigació. Des de la Societat Balear de Matemàtiques, es va pensar en la possibilitat que aquest ponent ofertàs una segona conferència a la que hi tingués accés el públic en general. La resposta fou prou exitosa i hi assistiren entorn a setanta persones que formaven un públic ben divers entre el qual hi havia professorat de secundària, d’universitat, gent afectada de càncer, metges alòpates i homeòpates...

La conferència tingué una durada d’hora i mitja i patí un retard considerable en el seu inici per problemes en el cable del projector.

El mèrit dels estudis sobre el creixement de tumors que està duent a terme l’equip multidisciplinar de Antonio Brú consisteix en haver trobat un model matemàtic que es correspon prou bé amb les dades clíniques de què es disposen. D’aquesta manera, en contra d’allò que semblava establert, sembla provat que el creixement dels tumors sòlid es produeix bàsicament a la superficie de la massa tumoral i que això explicaria el creixement lineal i no exponencial que reflecteixen tots els tumors d’una certa grandària.

A més, aquesta superfície de creixement tendria una estructura fractal i la seva dinàmica de creixement vendria caracteritzada per una equació on el terme rellevant seria una derivada quarta.

Els estudis també han centrat la seva atenció en el camp de l’experimentació animal per intentar conèixer perquè hi ha individus que no desenvolupen la malaltia una vegada són inoculats amb cèl·lules cancerígenes.

Sembla, una vegada més, que la millor medicina contra el càncer seria el propi cos. La resposta dins nosaltres mateixos.

Podeu trobar més informació a la notícia apareguda al Diario de Mallorca:

"Una fórmula matemática permite conocer el crecimiento de los tumores" (22/02/2007)

"Antonio Bru revoluciona la oncología" (22/02/2007)

Notícia impresa (hemeroteca UIB)

Respondre a aquest article