SBM-XEIX
SBM-XEIX
Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX

Inici > Cultivar la mirada matemàtica > Escher versus Penroses

Escher versus Penroses

diumenge 28 d’agost de 2011, per  Josep L. Pol i Llompart

Etiquetes: Geometria Art

Avinguda Joan March, Palma

Una secció com la de cultivar la mirada matemàtica és especialment adient per treure a la llum obra gràfica d’artistes que treballen de facto amb les matemàtiques. No és la primera vegada que el genial M. C. Escher ocupa els nostres articles (Tres mons, Tres mons II). El disseny d’aquesta escala d’una finca a l’avinguda Joan March de Ciutat ens empeny gairebé de manera inevitable a pensar en algun gravat com Relativitat (1953).

Roger Penrose reconeix en una carta que la visió dels gravats de l’holandès (exposats en el congrés internacional de matemàtiques d’Amsterdam de 1954) l’estimulà a cercar plantejaments geomètrics impossibles. Ell i el seu pare Lionel publicaren el primer article sobre escales contínues en el British Journal de psicologia.

De la mateixa manera, l’article dels Penroses estimulà Escher a crear els primers gravats d’escales contínues com Escales amunt i escales avall, litografia de 1960. Matemàtiques a partir d’art i art a partir de matemàtiques.

3 Missatges

  • Escher versus Penroses Le 30 d’agost de 2011 à 14:26, per  Vicent Calixte Juan i Mart-i

    Tot bé Josep Lluis? I en Dani?
    Vegent una exposició de gravats de Piranesi que hi ha actualment al museu S Pius V de València, sobretot els de la sèrie de "Carceles" que s’hi mostren vaig tornar a pensar fins quin punt Escher ho va agafar com a model, alhora que els elements matemàtics que ell utilitzà. Que vos sembla?
    Salut
    Calixte.

    Respondre a aquest missatge

    • Escher versus Penroses Le 3 de setembre de 2011 à 06:34, per  Josep L. Pol i Llompart

      Hola Vicent! No coneixia aquest Piranesi. Quin luxe poder gaudir d’aquesta exposició a València. (A Mallorca actualment en tenim una d’exposició de gravats amb un exemplar de la Melangia de Durer). Les escales sempre són evocadores. Mirant les imatges d’aquestes presons de l’italià no he trobat construccions impossibles. N’hi ha alguna? Coneixes l’escala de Chema Madoz (un fotògraf madrileny)? La trobaràs fàcilment a la xarxa. Salut!

      Respondre a aquest missatge

      • Escher versus Penroses Le 6 de setembre de 2011 à 03:07, per  Vicent Calixte Juan i Martí

        ¡Bon día Josep Lluis! Jo tampoc n’he vist cap. Crec que no n´hi ha encara que haguera resultat fantàstic per al món que representa Piranesi. Salut

        Respondre a aquest missatge

Respondre a aquest article