Només hi ha dos mètodes per a ensenyar fraccions: tallar, encara que sigui mentalment, un pastís, o fer-ho amb una poma (Henri Poincaré)

El dia a dia

Dòmino

dimarts 26 de maig de 2020

ENLLAÇ AL VÍDEO

Què necessitam?

- Un joc de fitxes de dòmino
- Una línia, o regle, o cordell...

Propostes de joc

- Individual
Intentam fer una línia clàssica amb totes les fitxes. Com a variant, es poden col·locar en paral·lel els dobles, obrint així noves vies de camí.

- Fitxes amb el mateix nombre de punts
Es pot jugar individualment, però té molta més gràcia jugar dos contrincants. Es reparteixen algunes fitxes. Algú posa una fitxa a un costat de la línia, i l’altre ha d’igualar la suma de punts amb una altra fitxa.

- Major i menor
Es reparteixen algunes fitxes (o totes). Sense veure-les, cada jugador descobreix una fitxa. El que té la suma de punts més gran, guanya les dues fitxes. Si hi ha empat, una per hom. Guanya la partida qui té més fitxes.

- Classificació
Es pot jugar tant individualment com en grup. Es pensa un criteri per dividir les fitxes almanco en dues classes (grups). Per exemple dobles o no, suma parell o senar, relació de paritat entre els dos nombres de la fitxa (2 parells, 2 senars, 1 de cada), fitxes simètriques... Aquí allò important és que els alumnes trobin un criteri de classificació.

- Preparam sumes i restes
Aprofitant el doble nivell de les fitxes, s’ajunten dues fitxes i se llegeix un nombre de dues xifres a dalt i un de dues xifres abaix. Es mira si tenim una fitxa que presenti el resultat de la suma o la resta corresponent.

- Fem quadrats cada vegada més grans
Enllaçam les fitxes de manera que tanquem el camí en un quadrat, i anam afegint fitxes per fer créixer el quadrat. Fins on podrem?

- Enllaçam quadrats
Podem enllaçar quadrats construïts a partir de les puntuacions que tenen els vèrtexs

- I... ens feim preguntes!

Quin és el quadrat més gran que puc fer?
Quina és la suma de resultat més alt?
Puc fer sumes de més de dos sumands?
Quants criteris de classificació he trobat?
Quina és la resta de resultat més alt?
Quantes parelles puc fer que tenguin el mateix resultat?

Documents adjunts

Respondre a aquest article