Cor primerament sentim e puxes entenem (Ramon Llull)

El dia a dia

2n dia de Rutes Científiques

dijous 2 d’octubre de 2008

El segon dia de Rutes Científiques ha estat, com a mínim, tan intens com el primer. En el programa, dos llocs i dos parells d’activitats ben diverses.

Dedicàrem el matí al tema dels recursos. Primer de tot, visitàrem les plantes de triatge de residus del Parc de Tecnologies Ambientals que gestiona TIRME. El parc ocupa una àrea immensa que s’encarrega de gestionar els residus sòlids urbans (RSU) que produeix la població de Mallorca.

Després tocà el torn a l’energia. Les illes Balears, a l’espera de millors desenvolupaments d’energies renovables, obté l’energia elèctrica bàsicament a partir de combustibles fòssils derivats del petroli en centrals tèrmiques de cicle combinat (gasos i vapor d’aigua) com la de Cas Tresorer, central que poguérem visitar per gentilesa de GESA-ENDESA.

L’horabaixa passàrem revista a l’estat de les Ciències Naturals en el privilegiat entorn del poble de Sóller. Les instal·lacions del Museu Balear de Ciències Naturals permeteren conèixer en part a l’alumnat gallec i castellà les tasques d’investigació i de divulgació que desenvolupa aquesta entitat.

La darrera sessió es va centrar en les instal·lacions del Jardí Botànic de Sóller, situat en el mateix casal de Can Prohom. Aquí poguérem conèixer la importància del banc de germoplasma especialitzat en la conservació de llavors, espores i elements germinatius d’aquelles plantes endèmiques de Mallorca que puguin córrer algun risc de pervivència en la natura.

Per finalitzar, la passejada obligada pels carrers i plaça del centre d’un poble que, fins fa ben poc, ha estat una vertadera illa dintre de l’illa de Mallorca amb una riquesa geològica, paisatgística, natural, i cultural pròpia, a l’ombra del puig Major.

Respondre a aquest article